In de media

Interview met Vera als onderneemster.

Vera heeft recentelijk meegewerkt aan een Podcast.
De Podcast wordt verzorgd door Clemens Staal.
Hij nodigt, vanuit zijn bedrijf, interessante mensen uit die hij interviewt over hun ondernemerschap.
Hier staat de Podcast.
Het is een prachtig verhaal geworden over passie, creatief zijn en trots zijn.
En ook hier komt natuurlijk het levensritme in het ondernemerschap aan de orde.

Radio interview op 27 november 2018.

Alette van Radio Nunspeet is om 16:00 in gesprek met Vera.

Vera is opnieuw op de radio.
Deze keer bij Radio Nunspeet op 105.9.
Klik hieronder om de uitzending terug te luisteren.

Radio interview op 1 november 2018.

Esther Sparnaaij van Radio Aalsmeer is om 19:00 in gesprek met Vera.

Onderstaand de aankondiging.

Donderdag schuift een Vera van de Ven bij mij aan tafel voor een goed gesprek. Zij begon als schoonmaakster bij ABN Amro groeide uit tot marketingmanager beleggingsfondsen. Op haar 24ste was Vera een van de eerste vrouwelijke kantoorhouders. Uiteindelijk zou ze zeven kantoren leiden en heeft ze bovendien verschillende, uiteenlopende functies in deze mannenwereld gehad. Altijd opnieuw met de behoefte nog meer te willen leren, nog beter te worden en nog weer verder te groeien in haar vak.

Toen zij ernstig ziek werd, besefte ze dat ze verslaafd was. Niet aan alcohol, cocaïne, gokken of eten, maar wel aan erkenning, aan goedkeuring en aan waardering. Aan liefde en aan nodig zijn. Een chronische behoefte die zich uitte in een intense drang naar altijd meer.

Vera van de Ven besloot dat het genoeg was. Ze ging ondanks haar ziekte niet ziek thuis zitten, maar nam ontslag en richtte een instituut op waarmee ze met een team van specialisten ook anderen van hun verslaving afhelpt. Van medici tot advocaten, van topsporters tot artiesten: mensen die zonder uitzondering zowel succesvol zijn als destructief met zichzelf, door hun behoefte aan altijd meer, omgaan.

Zij is auteur en coach en vindt daarnaast ook nog de tijd om te investeren in mantelzorgers, zodat zij die zorg volhouden. Een vrouw met een hartverwarmend verhaal. Luister mee donderdag 1 november om 19:00 uur via www.radioaalsmeer.nl en als je een vraag hebt voor Vera, mail deze dan naar Esther@radioaalsmeer.nl

Klik hieronder om de uitzending terug te luisteren. 

November 2018: artikel in  Zorg & Welzijn special – Gooi en Eembode – HAH ’t hele Gooi.

Professionals in de voorste linies onder zware druk.

Elke dag op topniveau presteren vergt veel van professionals op hoge leidinggevende posten. Onder zware druk van verantwoordelijkheden, verwachtingen en sociale verplichtingen, bedrijven zij constant topsport. Soms raken zij lichamelijk en geestelijk zo uitgeput, dat zij vastlopen in hun werk en/of privéleven. Door problemen die te lang werden ontkend, weggestopt of verdoofd. Gloort het inzicht dat hulp inroepen noodzakelijk is, voor het werkelijk ontspoort, dan komt  ons unieke begeleidingstraject prominent in beeld.

Een blijvend nieuw perspectief.

Instituut Sprinng* biedt een blijvend nieuw perspectief op het gebied van persoonlijk leiderschap met een begeleidingstraject van 1 jaar waar u zoveel mogelijk gewoon kunt doorwerken. Ontwikkeld voor medici, juristen, ondernemers, artiesten, piloten, topsporters, bestuurders in het publieke domein enz., die op welke manier dan ook vastgelopen zijn of dat zien aankomen. Die kampen met burn-out, depressie of andere problemen. Tot aan verslaving aan toe. Zo ver hoeft het niet te komen onder onze begeleiding.

Wij weten hoe hard de maatschappij u nodig heeft. En tot hoe hoog de druk kan oplopen. Wij maken het tot onze missie u een blijvend nieuw perspectief te bieden in uw werk en/of uw relaties.

Maximale discretie, volledige anonimiteit en vertrouwelijkheid.

In de wetenschap dat dit voor u van cruciaal belang is, garandeert Instituut Sprinng* u dit.

*Instituut Sprinng werd opgericht in maart 2018, door Vera van de Ven als specialisatie binnen haar bedrijf InnEarth.

                                         

NRC 21 december 2018 Column van Bert Tiggelaar.

Topmanagers geloven dat er behoefte is aan bestuurders met méér zelfreflectie. Maar veranderen? Dat doen ze niet, constateren ze zelf.

Prachtig en relevant artikel.

 

Column Ben Tiggelaar Topmanagers geloven dat er behoefte is aan bestuurders met méér zelfreflectie. Maar veranderen? Dat doen ze niet, constateren ze zelf.

Topmanagers: mooie plannen, geen actie

Ik las het deze week bij de collega’s van Trouw. Het lukt Nederlandse topmanagers niet om hun eigen ambities waar te maken op het gebied van innovatief, duurzaam ondernemen. Het bericht was gebaseerd op onderzoek van Bureau Hofkes Reputatiemanagement (BHRM). Dat ondervroeg tachtig bestuurders uit de publieke en private sector. Die vertelden, anoniem, welk type leiderschap er nodig is en hoe het er nu voorstaat.

Korte samenvatting van de resultaten: topmanagers geloven dat er dringend behoefte is aan een nieuw type bestuurder. Iemand met meer zelfreflectie, met een verbindend vermogen, dienstbaar aan de maatschappij en gericht op de lange termijn. Iemand die zich ook hard maakt voor een circulaire, groene economie. Maar in de praktijk zien de ondervraagden dit leiderschap nog niet. Volgens hen zijn de meeste bestuurders – inclusief zijzelf – te behoudend, te weinig aanspreekbaar en te veel gericht op winst op de korte termijn.

Volgens de onderzoekers van BHRM neemt het vertrouwen van de samenleving in topmanagers steeds verder af. Een lichtpuntje is volgens hen dat de ondervraagde leiders de noodzaak tot verandering nu wel zien.

De verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke leiders zijn opmerkelijk. Vrouwelijke topmanagers herkennen zichzelf meer in het nieuwe, gewenste profiel dan mannen (79 procent tegenover 40 procent). Vrouwelijke bestuurders zijn bovendien meer bereid om persoonlijk te veranderen, bijvoorbeeld door middel van training en coaching, dan hun mannelijke collega’s (91 procent tegenover 35 procent).

Wat moet je hier nu mee? Allereerst: dit onderzoek laat zien dat topbestuurders ook maar gewoon mensen zijn. Ook zij hebben dromen over wie ze zouden willen zijn. Ze zouden geduldiger willen zijn, met meer oog voor hun medemens en de maatschappij. Tja, wie niet, denk ik dan.

Het alarmerende is echter dit: ondanks dat de ondervraagde bestuurders grote veranderingen nodig vinden, ondernemen ze – met name de mannen – geen serieuze pogingen om hieraan te werken. Dat constateren ze zelf.

Wanneer het gaat om oudere bestuurders die op het punt staan het stokje door te geven, dan is dit nog geen ramp. Ik zeg: kies als het even kan een geschikte vrouw als opvolger en maak plaats. Wacht daar niet langer mee.

Maar wanneer het om bestuurders gaat die nog een paar jaar blijven zitten, dan is een laisser faire-houding funest. Waarom zouden andere medewerkers in het bedrijf werken aan positieve verandering, als de leiding zelfgenoegzaam afwacht tot de wereld ‘vanzelf’ beter wordt?

Kerst is voor veel mensen een tijd voor reflectie. Waar zouden managers, bestuurders en andere leiders – huidige en toekomstige – over moeten nadenken? Toch vooral over de vraag hoe je kunt worden wie je, volgens jezelf, zou willen zijn. Hoe je daadwerkelijk kunt laten zien dat het menens is met de zorg voor mens, milieu en maatschappij.

Het is zoals Clayton Christensen, hoogleraar aan de Harvard Business School, een paar jaar geleden krachtig formuleerde in zijn boek How will you measure your life: „Als de beslissingen die je neemt over het investeren van je bloed, zweet en tranen niet consistent zijn met de persoon die je zou willen zijn, dan zul je nooit die persoon worden.”

Ben Tiggelaar is gedragsonderzoeker, trainer en publicist. Hij schrijft elke week over management en leiderschap.

Persbericht dd. 24 augustus 2018.

Sisser helpt gemotiveerde stoppers definitief van hun rookverslaving af.

Instituut Sprinng en GGZ-instelling voor verslavingszorg Spoor6 starten vandaag met Sisser, een nieuw uniek begeleidingstraject in Nederland voor wie nu echt definitief wil stoppen met roken. In een periode van in totaal zes maanden werken gemotiveerde deelnemers met het begeleidingsteam aan een gezonder leven zonder lichamelijke en geestelijke rookverslaving. Sisser biedt individuele deelnemers intensieve ondersteuning en heeft daarnaast een effectief incompany-traject voor organisaties die rookvrij willen worden.

Het individuele begeleidingstraject omvat een grondige intake, een interne detoxweek in Frankrijk of Nederland en intensieve sessies in Nederland gedurende zes maanden. Deelnemers werken aan hun fysieke verslaving en de reden voor hun rookgedrag. Zo ontdekken ze dat roken geen optie meer is. Team Sisser wordt gevormd door professionals in gedragsverandering en verslavingszorg van Instituut Sprinng en Spoor6. Deze samenwerking is uniek omdat het bestaat uit een team van professionals die met complementaire methoden en technieken de deelnemers begeleiden.

Naar een rookvrije organisatie
Voor bedrijven en instellingen heeft Sisser een speciaal InCompany-traject om de hele organisatie rookvrij te maken. Met sessies en begeleiding in de eigen organisatie helpen de professionals van Instituut Sprinng en Spoor6 gemotiveerde medewerkers definitief van het roken af. Dat is een waardevolle employee benefit – medewerkers worden gezonder en voelen zich beter – wat meteen een belangrijke bijdrage levert aan de gezondheid en productiviteit van de organisatie als geheel.

 

Persbericht dd. 21 maart 2018.

Wij zijn allemaal verslaafd! 

Vera van de Ven begon als schoonmaakster bij ABN Amro en verliet het bedrijf dertig jaar later als marketingmanager beleggingsfondsen. Op haar 24ste was Van de Ven een van de eerste vrouwelijke kantoorhouders. Uiteindelijk zou ze zeven kantoren leiden en heeft ze bovendien verschillende, uiteenlopende functies in deze mannenwereld gehad. Altijd opnieuw met de behoefte nog meer te willen leren, nog beter te worden en nog weer verder te groeien in haar vak.

Een ernstige ziekte deed haar beseffen dat ze verslaafd was. Niet aan alcohol, cocaïne, gokken of eten, maar wel aan erkenning, aan goedkeuring en aan waardering. Aan liefde en aan nodig zijn. Een chronische behoefte die zich uitte in een intense drang naar altijd meer.

Vera van de Ven besloot dat het genoeg was. Ze ging ondanks haar ziekte niet ziek thuis zitten, maar nam ontslag en volgde een andere weg. In 2009 startte zij haar bedrijf InnEarth op en nu in 2018 start zij met een instituut waarmee ze met een team van specialisten ook anderen van hun verslaving afhelpt. Van medici tot advocaten, van topsporters tot artiesten: mensen die zonder uitzondering zowel succesvol zijn als destructief met zichzelf, door hun behoefte aan altijd meer, omgaan.

PDF-versie van het persbericht.